מחיקה ושינוי של רישום-פלילי ורישום-משטרתי

מחיקה ושינוי של רישום-פלילי ורישום-משטרתי
עו''ד חיים אומסי


השקעת שנים בלימודים אינטנסיביים במטרה להתקבל לעבודה נכספת בגוף ממשלתי או ביטחוני,אתה מעוניין להוציא רישיון לשאת נשק ,להיות יועץ השקעות,ממונה על אבטחת מידע,רופא וטרינר,כבאי,לקבל רישיון להפעלת מונית,נהג אוטובוס,נהג אמבולנס,סוכן ביטוח,מתווך מקרקעין וכו', אך בראשך מהדהד....רישום פלילי / משטרתי "כתם"- מהעבר שבהחלט יכול לטרפד זאת, זה אינו סוף פסוק ולבטח לא סוף החלום, יש דרך ופתרון לכך !

בישראל ישנם למעלה ממיליון אזרחים בעלי רישום פלילי או משטרתי - רישום המהווה עבורם "כתם" משמעותי ובמקרים רבים אף פוגע ביכולתם להשתלב בעבודה כלשהי ואף בקבלת רישיון לשאת נשק. כדי לאפשר לאנשים עם רישום כזה, העומדים בפני דילמה קשה, לפתוח דף חדש בחייהם, קיימות מספר דרכים להביא למחיקת הרישום הפלילי ו/או המשטרתי, וזאת בהתאם לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים (תשמ"א-1981).

בתחילה נבין את ההבדל בין רישום פלילי, לבין רישום משטרתי.

הרישום הפלילי והרישום המשטרתי הם למעשה תיעוד "פנימי" של החקירה ותוצאותיה. ההבדל ביניהם מושפע מהחלטת גורמי אכיפת החוק לגבי המשך ההליך.

בתום החקירה, עומדות בפני המשטרה שתי אפשרויות עיקריות :
א.) לסגור את התיק - באחת משלוש עילות: חוסר אשמה, חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור. 
ב.) להמליץ על הגשת כתב אישום - ובמידה שיוגש כתב אישום ,יתנהל הליך פלילי בבית המשפט. 

רישום משטרתי -יהיה במקרים בהם נסגר התיק מחוסר ראיות או מחוסר עניין לציבור. בעקרון, רישום זה אינו נחשב כעבר פלילי, אך קיומו מעיד על מעורבות כלשהי של אותו אדם באירוע פלילי שנחקר ע"י המשטרה. יואר כי , במקרים בהם נסגר התיק בעילה של חוסר אשמה- יימחק הרישום. בנוסף קיים רישום של תיקים המכונים מב"ד (ממתין לבירור דין), דהיינו תיקים שטרם נסתיימה החקירה בעניינם ועומדים בהמתנה עד לקבלת החלטה סופית בגינם. רצוי אף לציין כי ,תיק פלילי יכול להיסגר גם במצב של הסדר מותנה מצב בו החשוד יודה כי ביצע את העבירה, אך מתחייב לקיים תנאים מסוימים בתמורה לכך שהתיק כנגדו ייסגר.
כמובן שרישום משטרתי 'נשמע פחות חמור' מרישום פלילי אך בפועל, מערער הרישום המשטרתי אודות תיקים "סגורים" את חזקת החפות, ומכתים את שמו של האזרח ברישומיה הפנימיים של המשטרה.
רישום פלילי -יהיה במקרים בהם הוגש כתב אישום, שהוביל להמשך התנהלות בבית המשפט והנאשם הורשע בו. במקרה בו זוכה הנאשם בהליך המשפטי - הרישום הפלילי בעניינו ימחק. 
ע"פ החוק יש לחשוף באופן מבוקר את המידע בפני גופים מסוימים המוגדרים בסעיף 4(א) לחוק, כגון: בתי המשפט, רשויות ציבוריות, גורמי חקירה ואכיפה, מוסדות ביטחוניים (צבא, משטרה, מוסד ושב"כ) וגופים נוספים בעלי אופי ביטחוני. וזאת כדי להגן על אינטרסים ציבוריים חשובים כגון שלום הציבור וביטחונו/

כיצד מתבצעת מחיקת רישום משטרתי ורישום פלילי ? 

החוק בישראל מכיר בחשיבות הרישום הפלילי והמשטרתי, לטובת שמירת הסדר והגנה על ביטחון הציבור, אך מנגד מכיר החוק גם בחשיבות ההליך השיקומי של האדם והחברה כולה, ובזכותו של כל אדם לתקן את דרכיו ולפתוח דף חדש בחייו. מחיקת רישום פלילי- כל אדם שהורשע בביהמ"ש יכול להגיש לנשיא המדינה בקשת חנינה – שהינה בקשה לקיצור או לביטול תקופת התיישנות ותקופת המחיקה של הרישום הפלילי בעניינו. לדוגמא: במידה והעבירה בוצעה על-ידי בגיר אשר הורשע ונדון למאסר בפועל של שנה ביום 1.1.2017 – התיישנות הרישום בגין הרשעתו תחול ביום 1.1.2025 (קרי 7 שנים + שנת מאסר ) ועל כך להוסיף את תק' המחיקה כיום שעומדת על 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות.
חשוב שהבקשה תנוסח בצורה מדויקת כדי לשכנע את מקבל ההחלטה כי הנזק שנגרם למבקש כתוצאה מהרישום איננו מידתי, ולכן יש למחוק בעניינו את הרישום.
בחוק נקבע, כי רישום משטרתי הנוגע בחשד לביצוע עבירה מסוג פשע- יימחק 7 שנים מיום ביצוע העבירה לבגיר ; 5 שנים מיום ביצוע העבירה לקטין.
ובחשד לביצוע עבירה שאינה מסוג פשע (עוון)- 5 שנים מיום ביצוע העבירה לבגיר ; 
3 שנים מיום ביצוע העבירה לקטין, בתנאי שיעמוד באמות המידה הקבועות בתקנות המרשם הפלילי ותקנת השבים (אמות מידה לביטול רישומי משטרה), התשס"ח-2008, ובתנאי שהגורם המוסמך לא החליט להותירו.
יואר כי, בעל הרישום המשטרתי רשאי להגיש בקשה למחיקת הרישום בעניינו, רק עם תום התק' הקבועה בחוק, ולפי קריטריונים מסוימים כפי שהוזכר לעיל. לעומת הגשת בקשה לחנינה מהנשיא בגין רישום פלילי (אותה ניתן להגיש בכל עת) 

• פרט לזכותו של אדם להגיש בקשה למחיקת הרישום המשטרתי בעניינו, שמורה לו גם הזכות לפנות ליחידה החוקרת ולבקש את שינוי עילת סגירת התיק וצריך שתהא מבוססת דיה על חומר הראיות הקיים בתיק.לפיכך חשוב מאוד להסתייע בעו"ד בעל ניסיון בתחום שתפקידו לעיין בחומר הראיות, לשמוע את גרסת המבקש לעניין המבוקש, ולאחר מכן להציג בפני היחידה החוקרת אוריינטציה שתשכנע את מקבלי ההחלטות כי למבקש לא היתה זיקה למעורבות הפלילית בה נחשד. 

לסיכוםהחוק מאפשר לכל אדם לבקש את מחיקתו של הרישום הפלילי והרישום המשטרתי העלולים לשבש את אורח חייו. יחד עם זאת, חשוב מאוד להיוועץ בעו"ד מנוסה ולהגיש את הבקשה בהליכים אלה בצורה הנכונה, בכדי לגרום למקבלי ההחלטות להיעתר לבקשה ובכך תתאפשר למבקש פתיחת דף חדש בחייו והסרת הכתם המכביד מכתפיו.

משרדו של עו''ד חיים אומסי ממוקד במשפט הפלילי ועוסק בייצוג חשודים ונאשמים,בגירים וקטינים במגוון עבירות פליליות , בכל הערכאות המשפטיות ובכל שלבי ההליך הפלילי. 



Share by: