ייעוץ לפני חקירה

ייעוץ לפני חקירה
עו''ד חיים אומסי


הזכות להיוועצות עם עו''ד - לפני חקירה פלילית

"אתה מוזמן במפתיע לחקירה פלילית במשטרה ...אתה לחוץ, מתוח ומבולבל משקל רב מונח לפתע על כתפיך והזמן עוצר מלכת... " , איך מתמודדים ?

חשוב לדעת כי הליך פלילי עוסק ב"דיני נפשות". במשפט הישראלי הזכות לקבל ייעוץ משפטי היא זכות חוקתית, ויסודית ולכל אדם שמורה הזכות להתייעץ עם עו"ד טרם החקירה. אדם המצוי בחקירה, זכאי לעורך דין שיפגוש בו בתחנת המשטרה, בפרטיות.

הוראת סעיף 34(ב) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ"ו – 1966 קובעת כי המחוקק מדגיש את חשיבותה של זכות ההיוועצות לכשעצמה, וגם לעיתוי בו היא נמסרת לחשוד שזכאי להשתמש בה ללא דיחוי, ואם אין אילוצים שבדין – טרם חקירתו [ת"פ (ת"א) 28411-01/12 מדינת ישראל נ' שירונג סוואן]. במקרים מסוימים ניתן לפסול ראיות אשר הושגו שלא כדין, לרבות שהושגו תוך פגיעה בזכות החשוד להיוועצות בסניגור, או בהודעה על זכות זו [ע"פ 5121/98 טוראי רפאל יששכרוב נ' מדינת ישראל, להלן –הלכת יששכרוב]. מכאן שמדובר בזכות העשויה להציל אדם מהרשעה ואף ממאסר, ולעיתים תוצאות המשפט מוכרעות כבר בשלב החקירה ומונעות הסתבכות מיותרת,יקרה וארוכה.

חשוב מאד להבין שההבדל בין תיק שנסגר ללא אשמה לבין העמדה לדין ואף הרשעה מושפע מדבריו של הנחקר בחקירה הראשונה ברשות החוקרת (משטרה, רשות המיסים, רשות לניירות ערך, רשות ההגבלים העסקיים וכו'). לכן חשוב להגיע לחקירה הפלילית לאחר הכנה והבנת ההליך שלפנינו ואת תרגילי החקירה הצפויים.

נחקרים רבים מתלבטים במחשבה שגויה האם בקשה לליווי ולהיוועצות עם עורך דין פלילי טרם החקירה מעוררת חשד נוסף כנגדם, העלול להתפרש בעין לא טובה כמעין הצהרה לכך שהם "עבריינים" או להתפרש כסוג של הודאה באשמה מצדם, זוהי טעות נפוצה חד משמעית. שכן זוהי זכותו הבסיסית של כל נחקר ואין הדבר מחשיד אותו. חשיבות יתרה בהיוועצות בטרם החקירה היא לרוב כאשר נחקרים ללא ניסיון, ואף לכאלו אשר עם ניסיון, אשר עלולים להיכשל תחת מיומנותם של חוקרים ולהפליל עצמם כשהם למעשה חפים מפשע,ומכאן חשוב ליווי ויעוץ ראשוני. 

האם אני נחקר כחשוד או כעד? והאם לשמור על זכות השתיקה?
מצבו של הנחקר, כחשוד או כעד, משפיע על זכויותיו במהלך החקירה. לחשוד קיימת זכות להיוועץ בעורך דין בטרם ישיב על שאלות, ויש לו זכות לשמור על זכות השתיקה ולא להשיב לשאלות החוקרים. מאידך, לעד אין זכות לשתוק באופן מלא בחקירה, אולם מותר לו שלא להשיב על שאלות מסוימות, שעלולות להפלילו. לכן חשוב להבין כבר בתחילת החקירה באיזה מצב נמצא הנחקר. לעיתים, קיים מצב בו אדם שנחקר כעד עלול למצוא את עצמו, בעקבות התנהלות שגויה, נחקר תחת אזהרה והופך לחשוד , ולכן כל מילה שנאמרת בחקירה הינה קריטית. 

ההתלבטות המרכזית הקיימת בפני חשודים היא האם לשתוק במהלך החקירה הפלילית או האם למסור גרסה. החלטה בהחלט לא פשוטה, ותלויה במקרה עצמו ובראיות הקיימות בתיק. מצד אחד בחירה בשתיקה אינה פשוטה, ועלולה להביא את החשוד להארכת מעצר הימים ואף לאמינות מופחתת בגרסה שתינתן בשלב מאוחר יותר (לאחר הגשת כתב אישום או בבית המשפט) שכן דבריו עלולים להתפרש כ"עדות כבושה" אשר חלשה מהגרסה שניתנה מיד בעת החקירה במשטרה. מאידך,במקרים אחרים בחירה בשתיקה בשלב החקירה הראשוני עשויה להיות הפתרון הנכון בכדי להגן על הנחקר מפני הסתבכות קריטית כשהטענות והראיות שנאספו נגד טרם גובשו.

לכן ההכרעה האם עדיף למסור גרסה כבר במשטרה או לשמור על זכות השתיקה תלויה בנסיבות המקרה הספציפי, ולפיכך חשוב להתייעץ בקבלת ההחלטה החשובה, בעורך דין פלילי מיומן, אשר ישמע את הדברים מהנחקר יפרוש בפניו את התמונה המשפטית המלאה ויסייע לו בהחלטה הנכונה ביותר עבורו. רצוי להבין כי ככל שהייעוץ יינתן בשלבי החקירה המוקדמים, הוא עלול בהחלט להשפיע על גורל התיק כולו. 
משרדו של עו''ד חיים אומסי ממוקד במשפט הפלילי ועוסק בייצוג חשודים ונאשמים, בגירים וקטינים במגוון עבירות פליליות, בכל הערכאות המשפטיות ובכל שלבי ההליך הפלילי. 

לפרטים וליצירת קשר ניתן לפנות לעו''ד חיים אומסי
טל': 053-9323253 
פקס: 077-4008170 
מייל: haisivo@gmail.com
Share by: