שימוע פלילי

שימוע פלילי
עו''ד חיים אומסי


שימוע לפני כתב אישום 

סעיף 60 א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 קובע שהרשות אליה הועבר חומר החקירה חייבת לשלוח לחשוד הודעה בכתב ("מכתב יידוע לחשוד") שם תציין את הכתובת שאליה ניתן לפנות לצורכי הצגת טיעונים ובירורים והחשוד רשאי לפנות אליה תוך 30 ימים בבקשה מנומקת מדוע להימנע מלהגיש נגדו כתב אישום או מדוע להגיש כתב אישום בעבירה אחרת.(פחות חמורה).

במשפט אחד- "שימוע" משמעו, הליך הקודם להגשת כתב אישום ובמטרה למנעו או לשנותו.

למעשה משמעות החוק היא מתן זכות לשימוע לחשוד בעבירת-פשע (שהעונש בגינה למעלה משלוש שנים) להשמיע דבריו ולנסות לשכנע את גורמי התביעה בטרם תתקבל החלטה מגובשת וסופית לגביו בעניין הגשת כתב האישום וסעיפי העבירות שבו.

יואר כי, על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, אין מניעה לקיום הליך שימוע, בכתב או בעל-פה, (גם בתיקי חטא או עוון) אך הדבר יעשה לפי שיקול דעת התביעה, במקרים חריגים ובהתחשב, ככל האפשר, ברגישות ובמורכבות התיק.
ראוי לציין כי זכות שימוע לא קיימת לנאשם בעבירות אלימות במשפחה ואף למי שכתב האישום הוגש נגדו כשהיה כבר במעצר.
יצוין כי, בפני רשויות התביעה משמש השימוע כשלב מסייע בקבלת ההחלטה הנכונה לעצם הגשת כתב האישום, על מהותו ועל פרטי העבירות המיוחסות לנאשם.
ובפני שני הצדדים מהווה הליך מקדים וחשוב זה כהליך אשר חוסך התנהלות ארוכה מסועפת ומתישה ואף עינוי דין ונפש לנאשם.

לפי הנחייתו של בג''צ 4175/06 אלבז נגד היועץ המשפטי לממשלה נדרשות רשויות התביעה לאפשר לחשוד להציג את טענותיו והן נדרשות לרצינות ויכולת הקשבה מרבית ובכך להעניק לחשוד ככל האפשר להעמידן על טעותן המשפטית והראייתית, זאת כמובן במגבלות מסוימות מאחר ושלב השימוע אינו מהווה תחליף להליך המשפט עצמו.

בעקרון הליך השימוע מתבצע בכתב, אך לעיתים הרשות התובעת נוטה להסכים גם לשימוע בע''פ..ההליך אינו טכני אלא מהותי ויסודי ויכול לשנות את עמדת התביעה ביחס לתיק כולו, ולכן יש חשיבות רבה לייצוג משפטי של עו''ד פלילי בהליך זה ובבחינת ההחלטה הראשונית באם לנצל טקטית את זכות השימוע ולחשוף קווי הגנה ונקודות תורפה מראש במידה ויגיע הדבר לידי ניהול משפט.עוד חשוב להבין כי ניתן להשתמש בשימוע בכדי לשכנע את רשות התביעה להימנע מהגשת כתב אישום ואף מעבר לכך להשתמש בהליך עצמו כאפשרות לשינוי עילות סגירת תיק החקירה.(חוסר אשמה,חוסר ראיות,חוסר עניין לציבור) 

לסיכום - עיקר מטרת הליך השימוע היא להותיר את זירת ההכרעה כבר במשרדי רשויות התביעה ולהימנע מהגעה לכתב אישום שיוכרע באולמות בית המשפט.

חשוב ביותר לפני הגשת הבקשה לרשות המחליטה בעניין זה, להיוועץ בעו''ד פלילי מנוסה ובעל כישורים מקצועיים בכדי שיעצור את התהליך הגורלי הזה בזמן, ומיד בתחילתו. 
לכן אם קיבלת 'מכתב יידוע לחשוד' שמור על ערנותך במסגרת 30 הימים שמקציב החוק, ופנה למשרדו של עו''ד חיים אומסי בכדי לנצל את הזכות לביטול מהעמדה לדין פלילי ובמטרה לחסוך בהמשך הדרך הליך משפטי ארוך ויקר עם השלכות כלפי עתיד.
משרדו של עו''ד חיים אומסי ממוקד במשפט הפלילי ועוסק בייצוג חשודים ונאשמים, בגירים וקטינים במגוון עבירות פליליות, בכל הערכאות המשפטיות ובכל שלבי ההליך הפלילי. 

לפרטים וליצירת קשר ניתן לפנות לעו''ד חיים אומסי
טל': 053-9323253 
פקס: 077-4008170 
מייל: haisivo@gmail.com
Share by: